zondag 13 juli 2008

Ding 6 Lees dit niet


"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum."


Lorem Ipsum is de standaard proeftekst in het drukkersvak sinds de 16e eeuw, toen een onbekende drukker een zethaak met letters nam en ze door elkaar husselde om een font-catalogus te maken. Het heeft niet alleen vijf eeuwen overleefd maar is ook, vrijwel onveranderd, overgenomen in elektronische letterzetting.

In tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt is Lorem Ipsum niet zomaar willekeurige tekst. Het heeft zijn wortels in een stuk klassieke latijnse literatuur uit 45 v.Chr. en is dus meer dan 2000 jaar out. Richard McClintock, een professor latijn aan de Hampden-Sydney College in Virginia, heeft één van de meer obscure latijnse woorden, consectetur, uit een Lorem Ipsum passage opgezocht, en heeft tijdens het zoeken naar het woord in de klassieke literatuur de onverdachte bron ontdekt. Lorem Ipsum komt uit de secties 1.10.32 en 1.10.33 van "de Finibus Bonorum et Malorum" (De uitersten van goed en kwaad) door Cicero, geschreven in 45 v.Chr.

Waarom? Het is al geruime tijd een bekend gegeven dat een lezer, tijdens het bekijken van de layout van een pagina, afgeleid wordt door de tekstuele inhoud. Het belangrijke punt van het gebruik van Lorem Ipsum is dat het uit een min of meer normale verdeling van letters bestaat, in tegenstelling tot "Hier uw tekst, hier uw tekst" wat het tot min of meer leesbaar Nederlands maakt. de eerste keer dat ik bewust te maken kreeg met Lorem Ipsum was tijdens de ontwerpperiode van Ons Guushuus was tijdens de ontwerpfase ook opgemaakt met Lorem Ipsum.

Ik wilde in deze post eigenlijke alleen maar de aandacht vestigen op het nieuwe elementje - de Flickr-badge- in de zijbalk van mijn blogje en niet op de tekst......

4 opmerkingen:

Alinda Mastenbroek zei

Hoi,

Heb de tekst niet gelezen maar je flickr badge ziet er prachtig uit ;o)

zomerdingen zei

haha, kon je de verleiding weerstaan?

Dietertje zei

Welkom in blogland. Toch snel bovenstaande tekst doorgelezen. Je blog is toegevoegd aan het lijstje collegabloggers.

Unknown zei

Hee wat leuk. Ik stuitte ook een keer op dat verhaal en vond het prachtig: er is niemand die van pijn houdt...

http://www.zbdigitaal.nl/2007/09/er-is-niemand-die-van-pijn-houdt-het.html